Een voetbaltafel maakt je organisatie niet perse creatief

Organisaties die creatiever willen worden moeten verder kijken dan het neerzetten van een voetbaltafel of ballenbak.

Het zijn maar artefacten; voor de hand liggende uitingen die het publiek makkelijk slikt als symbool voor creativiteit. Windowdressing dus. Een waarachtig creatieve cultuur bouwen die nodig is om te blijven innoveren vinden veel leiders lastig.

Volgens dit artikel van David Burkus op Harvard Business review zijn artefacten als een dresscode, meubilair en inside jokes makkelijk te begrijpen, maar zeker geen garantie voor een creatieve cultuur. Om dat te bewerkstelligen moet er een geloofwaardige eenheid zijn tussen 3 belangrijke cultuuraspecten: artefacten, waarden en fundamentele aard.

Waarden beïnvloeden hoe werknemers met elkaar omgaan en hoe ze de organisatie vertegenwoordigen. Waarden worden vaak vertaald in branding en marketing, maar ook in interne programma’s. Toch schiet bijvoorbeeld een free lunch programma zijn doel voorbij als werknemers niet inzien dat samen eten goed is voor het delen van ideeën.

De aard van het beestje

En daar komt de fundamentele aardom de hoek kijken. Zij vormt de basis van cultuur. De fundamentele aard van een organisatie is zo diep ingebed dat ze nauwelijks meer aanwijsbaar is. Soms wordt ze weerspiegeld in de waarden, maar vaak blijft ze verborgen onder windowdressing. Het management kan de waarde van “out of the box thinking” willen verkopen, maar als managers niet in staat zijn geweldige, onconventionele ideeën te herkennen vanwege hun fundamentele aannames over de noodzaak van haalbaarheid, dan is elke poging tot innovatie gedoemd te mislukken.
Fundamentele aannames zijn moeilijk te weerleggen maar hebben de grootste invloed op creativiteit in een organisatie. In echte creatieve organisaties zit creativiteit ingebakken in het DNA. Werknemers weten dat creativiteit een proces is in plaats van een geregisseerd eureka-moment. Ze delen de waardering voor beautiful failures en weten dat creativiteit bezwijkt onder teveel beperkingen.

Creativiteit moet je bottum up nurturen

Ongetwijfeld zijn niet alle werknemers in een organisatie even creatief en is dat ook niet nodig. Maar waarom zouden de vrijdenkers die er wel zijn zich moeten beperken tot een specifiek creatief team? Geef ze invloed in andere teams, mix teams in uiteenlopende projecten en verhoog zo het creatieve gehalte in je hele organisatie. En maak creativiteit een must have in plaats van een nice to have voor nieuwe werknemers.

Lees het volledige artikel hier

en meer over creativiteit in organisaties in deze blogposts:

Employee engagement vergroot je met kunst

 

Waarom creativiteit en structuur een golden couple zijn

 

en_GBEnglish